TELL US.

En inspirationskälla för företag som väljer att kommunicera hållbarhet.

TELL US är en mötesplats för kommunikations-, marknads- och hållbarhetschefer med möjlighet till kunskaps- och erfarenhetsutbyte inom hållbarhetskommunikation och ansvarsfullt företagande. Med ambitionen att stärka varumärket, öka affärsnyttan och bidra till ett framtida, hållbart samhälle. Dessutom erbjuds deltagande i seminarier – med olika teman – och studier samt att ta del av den senaste forskningen. Initiativtagare till TELL US är vi på kommunikationsbyrån Brand Reality med stöd från Sveriges Annonsörer.

Temat för seminariet är hållbara transporter och resor.

Vi är nu inne i ett kraftfullt skifte mot mer hållbara resor och transporter. Flera av branschens aktörer har påbörjat resan mot visionen om att bli klimatneutrala. I linje med det klimatpolitiska målet om att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030.

Det finns en gemensam nämnare för världens idag mest framgångsrika, hållbara företag. Hos vart och ett av dessa bolag har det funnits en ledare med en djup övertygelse om att förverkliga sin idé om ansvarsfullt företagande till varje pris. Som haft modet att förändra, ständigt beredd att ta kalkylerade risker och stå upp mot aktieägarnas krav på kvartalsvinster. Kryddad med en rebellisk personlighet.

Under seminariet får vi lyssna till två starka personligheter som stämmer väl in på denna beskrivning. Som inte har tålamodet att sitta med armarna i kors och vänta på att kundernas efterfrågan på hållbara transporter ska ta fart. Som med sin berättarglädje vet hur man fångar sin publik. Därtill serieentreprenörer – med hållbarhet som drivkraft – och känsla för feeling hur man vårdar, utvecklar och kommunicerar varumärken.

Stefan Ytterborn är tävlingsmänniskan som inledde sin yrkesbana med att sälja persienner till arkitekter och importera designade möbler. 1996 lanserade IKEA designserien PS, ett helt nytt affärskoncept initierat av Stefan, med hjälp av svenska designers. Efter att ha drivit guldäggsbelönade designföretaget Ytterborn & Fuentes grundade han den svenska framgångssagan POC (skid- och cykelhjälmar) 2004. Och nu har Stefan gett sig in på sin nästa stora resa, Cake, som helt kommer att förändra vår syn på motorcykeln. Från en bullrig, avgasspridande leksak för män, till en ljudlös, avgasfri elmotorcykel för alla.

Konrad Bergström är pappa till Zound Industries. Sedan starten 2008 har bolaget sålt miljontals hörlurar, från färgglada Urbanears till hörlurar i skinn eller guld för ”stilmedvetna damer” under varumärket Molami. Under åren har Konrad lanserat ett 30-tal varumärken, med betydelsen av design som en gemensam nämnare. För Konrad är vatten den länk som binder allt samman, som kan förvandlas från vatten, till ånga, till is. Inget liv skulle existera utan vatten. Under 2018 sålde Konrad sina andelar i Zound Industries för en rejäl slant och sjösatte X Shore med en vision om att bli hela världens och folkets elbåt, inspirerad av Tesla.

Reseindustrin är under hård press, dels ekonomiskt med knappa marginaler, dels är kritiken mot branschen och dess miljöpåverkan hård. Men, nu har man börjat ta kundernas oro för klimatförändringarna på allvar. Branschens medvetenhet ökar om att det krävs resoluta handlingar för att minska både flygets och destinationernas klimatpåverkan. En undersökning från mars i år visade t ex att 47 procent av svenskarna tycker att det är viktigt att researrangörerna erbjuder möjlighet till klimatkompensation.

Lottie Knutson är utbildad journalist och inledde sin yrkesbana på SvD. Hon har en lång och unik erfarenhet av resebranschen, från Fritidsresegruppen och SAS. Lottie har också hunnit med att vara konsult på JKL och Bates. Som expert på kommunikation och krishantering har det gett henne styrelseplatser i bl a H&M, Stena Line, Cloetta och Swedavia. I sin yrkesroll växlar hon idag mellan journalistik, moderator, föreläsare och reseexpert. Lottie kommer bl a att prata om hur reseföretagen vårdar och utvecklar sina varumärken samt kommunicerar mot sina målgrupper i tider av klimathot. Och ge sin framtidssyn på hur nästa generations resande kommer att förändras i spåren av Greta.

Flyget står globalt sett för 4-6 procent av världens totala CO2-utsläpp och svenskt inrikesflyg för cirka 1 procent av de nationella utsläppen. Även om det är att betrakta som lite i sammanhanget, tar stora delar av den svenska flygbranschen utsläppsfrågan på stort allvar. Med ett växande engagemang hos de större flygbolagen för hållbar utveckling, i kombination med en rasande innovationstakt för kommersiellt el- och hybridflyg, biobränslen och flyginfrastruktur, så tycks framtiden se ljus för flyget.

Jim Hofverberg är kommunikationschef på flygbolaget BRA och har under närmare 20 år arbetat med PR och kommunikation i rese- och flygbranschen. Han har också varit nordisk hållbarhetsansvarig för TUI, där han initierade arbetet med miljöcertifiering av såväl flygbolag som hotell. Jim har även varit kommunikationsansvarig för välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag. Under de två senaste åren hos BRA, har kommunikationsarbetet bedrivits under ett näst intill kompakt motstånd mot flyg, från journalister, media, politiker, influencers och den allmänna opinionen. Det har varit lärorikt och stimulerande, men också frustrerande. Jim kommer att dela med sig av några vardagserfarenheter i sitt  jobb som kommunikationschef på BRA: Verifierad fakta som vapen mot motståndet. Världsrekordet i låga utsläpp som ingen vill veta av. Rätt tonalitet vid rätt tillfälle. En ensam röst hörs inte.

MRM/McCanns globala VD, Kate MacNevin, gjorde i slutet av september följande uttalande:

We must use the full force of our global resources, to creatively and effectively increase public knowledge and urgency about the climate crisis. Every day, media- and marketing companies create messaging that has the power to shape culture. It is our responsibility to be part of the climate solution. 

En uppmaning riktad till alla kommunikations-, reklam-, PR-, varumärkes-, design-, digital- och mediebyråer att bara hjälpa företag som har en vilja att göra hållbara affärer, vill bidra till ett rikare liv för sina kunder samt till en hållbar och trygg välfärd.

Joel Lindefors och Anna Högberg leder förändringsbyrån Futerra i Sverige, en av världens första renodlade hållbarhetsbyråer med kontor i London, New York, Stockholm och Mexiko. Byrån grundades för knappa 20 år sedan av Solitaire Townshend, en ledande förespråkare för klimatoptimism och författare till boken The Happy Hero. Kontoret i New York leds av ingen mindre än Freya Williams, författare till den hyllade boken Green Giants – How Smart Companies Turn Sustainability into Billion-Dollar Businesses. Joel och Anna avrundar seminariet med budskapet: vår bransch bör i högre grad arbeta för, istället för emot en hållbar utveckling. I samband med Fridays For Future den 27 september, uppmanade Joel och Anna i en uppmärksammad debattartikel i Resumé, hela branschen att strejka för klimatet. De hävdar bl a att vi, i våra roller som kommunikatörer och affärsutvecklare, är medansvariga till att smörja hjulen i den kol- och oljeslukande tillväxtmaskinen. Det är hög tid att alla konsultföretag som arbetar med marknadskommunikation är mer ansvarsfulla i sina val av uppdragsgivare.

Annika Dopping är seminariets moderator. Hon har följt sin inre kompass och specialiserat sig på folkbildning och ledarskap och arbetar idag som kommunikationsstrateg inom hållbarhet. Annika har producerat ett 100-tal tv-program om mänskliga frågor, bl a egna programserien Doppings styrkedroppar. Utöver att skriva böcker har Annika genom åren modererat otaliga seminarier, konferenser och events samt producerat omvärldsanalyser, kommunikationsstrategier, poddar m.m. Dessa erfarenheter har berikat henne med ett unikt nätverk och en allt större strategisk talang för vad som krävs för att göra skillnad. För Annika är det en stor tillfredsställelse att, i vår komplexa och krävande tid, få skräddarsy kommunikationsformat för specifika målgrupper. Och att använda sin gedigna erfarenhet till att sprida framgångsfaktorer för 2000-talets hälsa, kraft och mod.


Seminariet riktar sig till

Vi hälsar alla marknads-, kommunikations- och hållbarhetschefer varmt välkomna, oavsett vilken bransch ni verkar inom. Och du som fattar strategiska beslut kring bolagets hållbara utveckling och investeringar på ledningsnivå är precis lika välkommen.

ANMÄL DIG NU

DATUM: 24 oktober 2019, 08.00-10.00.

PLATS: GT30, Grev Turegatan 30, Stockholm.

PRIS: 295 kr inkl. moms.

OBS! I seminarieavgiften ingår den kritikerrosade boken Ekologik – 100 enkla sätt att leva hållbart av Johan Tell (värde: 150 kr). Och en energirik frukost.


Samarbetspartners

 


Q&A

Vem ska jag kontakta om jag har frågor om seminariet?

info@brandreality.se

Vad är TELL US?

En seminarieserie – 2 ggr/år – då kommunikationsbyrån Brand Reality bjuder in företag med en ambition att förändra världen och rädda planeten. Konceptet går ut på att dessa bolag med sina framgångssagor, ska inspirera andra företag att koppla sina varumärken och produkter till hållbarhetskommunikation.

När och var hålls seminariet?

24 oktober 2019, 08.00-10.00 på GT30, Grev Turegatan 30, Stockholm.

Hur länge håller seminariet på?

08.00-10.00 (frukost serveras 08.00-08.15)

Vem är värd för seminariet?

Kommunikationsbyrån Nordic Brand Reality AB, Grev Turegatan 30, SE-114 38 Stockholm, +46 8 661 59 20, brandreality.se, org.nr: 559157-9569.

Vad kostar seminariet och vad ingår?

295 kr inkl. moms. I avgiften ingår den kritikerrosade boken Ekologik – 100 enkla sätt att leva hållbart av Johan Tell (värde: 150 kr) och en energirik frukost som serveras 08.00-08.15 (kan tas med in i föreläsningssalen).

Hur betalar jag och registrerar mig?

Registrering sker genom att klicka på länken ANMÄL DIG NU. På sidan fyller man i sina kontaktuppgifter m.m. och betalar avgiften 295 kr (inkl. moms) med kontokort.

Hur får jag boken Ekologik?

Boken delas ut i samband med seminariet.


ANMÄL DIG NU